טיפול בכעסים: 5 עצות לשמירה על מצב רוח רגוע

11.08.2015 / פורסם בנפש בריאה בגוף בריא
טיפול בכעס

מכירות את זה שאתן קמות בבוקר, מרגישות נפלא, מבטיחות לעצמכן שהיום הזה עומד להיות ממש רגוע, אבל אחרי כמה דקות אתן מתפרצות על הילד ששוב מאחר לבית הספר, על הנהג שחתך אתכן בכביש או על המזכירה במשרד שלא עדכנה אתכם בזמן על פגישה חשובה? קודם כול חשוב לא לחוש יותר מדי רגשי אשמה: כעס הוא רגש נורמלי ואפילו בריא. אולם, כעס לעתים תכופות מדי וכעס שאינו מווסת או נשלט, עלול להשפיע ישירות על בריאותנו.

כאשר אנו כועסות אנו נוטות לכווץ ולמתוח את שרירי הגוף  ולשאוף שאיפות קצרות של אוויר אשר אינן ממלאות את הריאות לגמרי. תהליכים אלה מתישים את הגוף מהר יותר, ותורמים לעייפות הכללית שמועצמת בשל הוצאת האנרגיה בעת הכעס. אם את מרגישה שלפעמים הכעס פשוט מתפרץ לו החוצה ומפריע לשגרת החיים, מומלץ לטפל בכך אצל גורמים מוסמכים. בכל מקרה כדאי להתחיל לשלוט בכעס כבר היום, כדי שהוא לא ישלוט בך.

הנה כמה עצות פרקטיות:

1. פסקי זמן יזומים

זהי מהם הזמנים ביום בהם הכעס נוטה להתפרץ: ההתארגנות בבוקר? לפני ארוחת הצהריים בעבודה? אחרי שזיהית את מוקדי ההתפרצות: צאי להפסקה יזומה דווקא ברגעים האלה. זה יכול להיות כמה דקות בחדר השינה בבוקר או סיבוב קצר מתחת לבניין בעבודה.  פסק זמן, אפילו קצר, עשוי לעזור לך להרגיש מוכנה יותר להתמודד עם מצבים שיעלו בהמשך היום מבלי להתעצבן או לכעוס. איך כתב אריק איינשטיין? "לקחת פסק זמן ולא לחשוב,לשבת מול הים ולא לדאוג, לתת לראש לנוח מהפיצוצים-   לתת ללב לנוח מהלחצים".

2. זה לא אתה, זה אני

אחד הגורמים הבולטים להצתת ריבים וכעסים הוא המינוח בו אנחנו בוחרות לומר את אשר על לבנו. ניסוח יעיל של טענה הוא כזה שנמנע מביקורת או הטלת אשמה על האחר. טיעון שמובא בדרך זו מונע מראש את הצורך של האחר בהקמת מנגנוני הגנה אשר אינם מאפשרים לו לקבל את הביקורת. השיטה הטובה ביותר להימנע מהצתת ריבים אך כן לומר את מה שצריך היא להשתמש במילה "אני" ולנסח אחריה טיעון ספציפי ולא מעורפל. לדוגמה: במקום לומר: "את אף פעם לא עוזרת בבית", ניתן לומר:  "אני מתוסכלת כי את עזבת את השולחן בלי לעזור לפנות את הצלחות מהשולחן". הפחתת האינטראקציות השליליות תגרור בהכרח הפחתה בכעסים.

3. פריקת לחץ על ידי פעילות גופנית

פעילות גופנית יכולה לעזור להפחית לחץ מכיוון שאימון מאפשר לנו גם לפזר אנרגיה שלילית על-ידי מתיחות של השרירים וגם לנשום עמוק יותר ובאופן יעיל יותר. אם את מרגישה שרמת הלחץ שלך גוברת, צאי להליכה מהירה או ריצה, או  כל פעילות גופנית מהנה אחרת. כשתחזרי מהפעילות היחס שלך למאורע מעורר הלחץ או הכעס יהיה הרבה פחות קיצוני.

4. העולם מלחיץ אז צוחקים

מצב רוח טוב יכול להפחית מתח. הומור יכול לעזור לך להתמודד עם מה הגורם לכעס. כדאי ממש לנסות להתאמץ במודע כדי לחשוב באופן חיובי וכך לחוות השפעה חיובית על מה שאנו מרגישים כלפי הסביבה והאופן שבו אנו מגיבים אליה. אך זהירות: הומור הוא יעיל כל עוד אינו הופך לסרקזם או ציניות מחודדת שעשויים לפגוע ברגשות הסובבים אותך.

5. קחי נשימה

כאשר את מרגישה שעל אף כל נסיונות ההימנעות, הכעס שלך מתגבר ועומד לפרוץ, כמה תרגילי הרפיה הכוללים נשימות עמוקות יכולים לעזור להירגע. יש כמה טכניקות הירגעות והרפיה: טכניקות הכוללות נשימות עמוקות, כאלה הכוללות דמיון מודרך ואחרות הכוללות חזרה על מנטרה מרגיעה. אפשר גם להאזין למוסיקה, לכתוב ביומן האישי מה הכעיס אותך  או כל פעילות שאת יודעת שמרגיעה אותך, אפילו לשטוף כלים.

המאמר נכתב על ידי ד"ר לין רוטשטיין מהמרכז לבריאות לב האישה בהדסה וצוות mayo clinic  

מתויג ב:

כתיבת תגובה

TOP