חשיבות ארוחות משפחתיות
השבוע חגגנו את יום המשפחה ואני רוצה לדבר על נושא בעל חשיבות עצומה: ארוחות משפחתיות כפיתרון פשוט לבעיית ההשמנה של ילדים ובני נוער.
אחד הזיכרונות המשמעותיים שלי ושל מרבית בני דורי הן ארוחות הצהריים והערב המשפחתיות. זה היה הזמן שלנו כמשפחה. ישבנו לאכול בנחת (לא היו טלפונים סלולרים או טלוויזיה) ודיברנו על מאורעות היום: אמא ואבא היו מספרים על החוויות שלהם בעבודה ואנחנו על החוויות בבית הספר: איך היה המבחן, על החברים ועל המורים.

לצערנו, החיים היום תובעניים יותר; מרבית ההורים עובדים לפחות 8 שעות ביממה והילדים היום אוכלים בדרך כלל את ארוחת הצהריים לבד או בצהרונים. הזמן הפך להיות מצרך יקר מאוד ואנחנו מתקשים למצוא זמן שבו כל בני המשפחה יוכלו לשבת יחד ולאכול. מסתבר שכמו תמיד מדובר בארגון מחדש של סדרי העדיפויות שלנו ובמידה ונחליט שיש חשיבות לארוחה משפחתית אני בטוחה שנמצא לה זמן לפחות מספר פעמים בשבוע. לרובנו יש ארוחות משותפות בסופי שבוע וניתן להוסיף עוד 2 עד 3 ארוחות גם באמצע השבוע.
למה זה כל כך חשוב? מחקר גדול שפורסם בשנת 2011 בחן את הקשר בין תדירות הארוחות המשפחתיות והרגלי תזונה של ילדים ומתבגרים. במחקר השתתפו 180 אלף ילדים בגילאים 3-17 שנים. החוקרים מצאו שהסיכוי לפתח הפרעות אכילה בילדים האוכלים יחד עם הוריהם פוחת בכ- 35% בהשוואה לילדים האוכלים לבד. בנוסף, 24% מילדים אלה אוכלים אוכל הנחשב בריא יותר ויש ירידה של כ- 12% במספר הילדים הסובלים מעודף משקל. לארוחות המשפחתיות יש חשיבות הרבה מעבר לנושא של הרגלי אכילה נכונים ועודף משקל. מתבגרים שאוכלים יותר ארוחות משפחתיות נוטים להיות פחות דיכאוניים, צורכים פחות חומרים מסוכנים (עישון/אלכוהול/סמים), ההישגים שלהם בלימודים טובים יותר והחשוב מכל הוא שהיחסים בתוך המשפחה טובים יותר. בנוסף, מסתבר שארוחות משפחתיות עוזרות לא רק לילדים אלא גם לנו לשמור על משקל תקין. במחקרים רבים נמצא קשר מובהק בין צורת האכילה וכמות המזון כשהאדם אוכל לבד לעומת צורת האכילה והכמות כשאוכלים בחברת אנשים. כמו תמיד, הכול עניין של סדרי עדיפות ואם נחליט שלארוחה משפחתית יש חשיבות גדולה בסדר היום שלנו אז נמצא דרכים לאכול יחד כמשפחה כמה שיותר.
להלן מספר המלצות ודרכים לשפר את זמן הארוחה המשפחתית:
- הציבו מטרה של ארוחה משפחתית משותפת לפחות 3 פעמים בשבוע. ההורים הנמצא/ים בבית יושבים יחד עם הילדים לאכול.הארוחה יכולה להיות ארוחת ערב, צהריים או בוקר. הכלל הוא שההורה או ההורים הנמצא/ים בבית יושבים יחד עם הילדים לאכול.
- תנו דוגמא אישית. יש קשר הדוק בין צריכת פירות, ירקות ומוצרי חלב אצל ההורים, לצריכה גבוהה יותר של מזונות אלה אצל הילדים. בכדי להימנע מהפחדות או התניות שקשורות באוכל כדאי להימנע מהערות כמו: "אתה חייב לסיים מהצלחת" או "אתה חייב לטעום גזר". במקום זאת הגישו לשולחן אוכל מגוון ושתפו את הילדים בתהליך הכנת האוכל. אוכל טרי ובריא הוא אוכל שאנחנו מכינים בבית ממוצרים טריים. ילדים המשתתפים בתהליך הכנת הארוחה מוכנים לנסות מאכלים חדשים יותר מאשר ילדים שמגישים להם את האוכל מוכן.
- כבדו את עצמכם. שבו יחד עם הילדים לאכול ותפסיקו להיות מלצרים ולאכול את השאריות של ילדכם. בצורה כזאת אתם נותנים דוגמא חיובית למה אוכלים, כמה אוכלים ובאיזה צורה אוכלים. זיכרו שאם אתם אוכלים סלט אז יש סיכוי גבוה שגם הילדים יאכלו סלט.
- מיזגו את האוכל בצלחות והשאירו את הסירים על הכיריים. כאשר האוכל נמצא על השולחן יש נטייה למלא את הצלחת שוב ושוב . ואילו כשהוא מונח בכיריים אז הוא פחות נגיש ולכן אוכלים ממנו פחות.
- אל תחששו לנסות דברים חדשים. מתכונים חדשים שקראתם בעיתון או בפייסבוק או שמעתם מחבר יכולים לשכנע את הילדים לנסות משהו חדש ולהחשף לטעמים חדשים. כדאי לגוון את המזון בצבעים, מרקמים וטעמים שונים. השתדלו להוסיף ירק לכל ארוחה כדי לחשוף את הילדים לירקות.
- הגבילו את זמן הארוחה. איכלו לאט ובנחת אבל, ברגע שסיימתם קומו מהשולחן ותתחילו לפנות. ישיבה ממושכת יכולה להוביל לאכילה גם שלא מתוך רעב אלא סתם מתוך שיעמום.
- זיכרו את היתרונות של עיקביות. אכילה בשגרה של ארוחה משותפת מעניקה לילדים תחושה של ביטחון ונוחות. לא מדובר בארוחה חגיגית ומיוחדת אלא להיפך, בארוחה פשוטה ורגילה המעניקה לילד תחושה של יציבות והרגלים בריאים.
- אל תשכחו שאיכות יותר חשובה מהכמות. במהלך הארוחה השתדלו להיות בתשומת לב מלאה לילדים ולאוכל הנאכל והימנעו מהסחות דעת. כבו את הטלוויזיה והניחו את הטלפון הסלולרי בצד. במקום זאת שאלו את ילדיכם איך היה היום שלהם, שוחחו איתם על החברים, הלימודים וכו'.
- אל תפחדו להציב גבולות. הורים הנמצאים הרבה שעות מחוץ לבית מתקשים לסרב לילד כשהוא רוצה "עוד מנה" או "ממתק" למרות שהם יודעים שהוא לא רעב ושהוא אכל מספיק ממתקים. שאלו את עצמכם האם הילד באמת רעב או שאולי משהו אחר מציק לו ואולי המזון הוא הדרך של הילד להשיג את תשומת הלב שלנו?
- הקפידו על אווירה נעימה. מחקרים מצאו שככל שהאווירה בארוחה נעימה יותר כך משקל הילדים נמוך יותר ללא קשר לסוג המזון שנאכל. לעומת זאת, מריבות סביב השולחן, צפייה בטלוויזיה והסחות דעת נוספות, מגדילות את כמות האוכל שנאכל. הפכו את הארוחה לחוויה טובה: התייעצו עם הילדים לגבי התפריט ושתפו אותם בתהליך ההכנה, סידור השולחן ופינויו.