המרשמים השקופים: למה אנחנו לא נוטלים תרופות?
אחד המקצועות היחידים שעוד נותרה לו הילה מסוימת של "יודע כול" הוא מקצוע הרפואה. ואכן, אנחנו נוטים להאמין למה שהרופא מאבחן אצלנו. אבל רק עד שזה נוגע לנטילת תרופות. לפי "כללית שירותי בריאות", אנשים מקיימים פחות ממחצית מהמלצות הרופא. כלומר: הרופא נותן מרשמים, ואנחנו – מתעלמים. מדהים.
לאי נטילת תרופות יש סיבות רבות. הסיבה השכיחה היא שאנשים פשוט לא אוהבים ליטול תרופות. למה בעצם?
- נטילת תרופות מאלצת אותנו להודות שיש לנו בעיה רפואית, לעתים בעיה מסכנת חיים, וזה פשוט לא נעים. אז אנחנו מדחיקים.
- לפעמים נטילת התרופות מתפרשת כהודאה בכך שאולי לא התנהגנו כמו שצריך בעבר: אולי עישנו, אכלנו יותר מדי, שתינו יותר מדי. אנחנו נאלצים להתייסר על אורח החיים שניהלנו. הפתרון, שוב, הדחקה.
- יש החשים שנטילת תרופות גוזלת מהם את השליטה על גופם. התרופה עושה להם משהו, משפיעה על הגוף. לכן יש אנשים שמעדיפים להמירתרופות ל"תרופות צמחיות", טבעיות כביכול, שברובן לא נבחנו מדעית, למרות שצריכת כמויות גדולות שלהן עלולה להיות בעייתית לשימוש במצבים רפואיים מסוימים.
- פעמים רבות האדם מרגיש טוב יותר וחושב שבגלל שחל שיפור במצב אין צורך יותר ליטול תרופה זו או אחרת. אבל חשוב לזכור שמרבית התרופות ניתנות כדי למנוע החמרה במצב ולכן, הפסקת נטילתן שלא בהנחיית הרופא, עלולה להזיק בהמשך.
- סיבה נוספת לאי נטילת תרופות היא עלותן. אנשים נוטים להדחיק עלויות עתידיות צפויות ומעדיפים לא לשאת בעלויות בהווה.
- עיון בעלון המצורף לתרופה אינו בילוי מענג במיוחד. לפעמים מבט אחד ברשימת תופעות הלוואי יגרום לנו להשליך את התרופה לפח. או אולי שמענו על סיבוך שעברה חברה או קרובת משפחה כשהיא לקחה תרופה דומה. מי רוצה לחוות בחילות, הקאות וב"מקרים נדירים" דימום מהלבלב?
הסברים ציוריים
אז מה בכל זאת עושים כדי לשכנע את הקרובים לנו לקחת תרופות לפי המרשם המדויק של הרופא?
- המטופל צריך להבין בדיוק מהבאמת עושה התרופה, ולא רק את הסיבה שבשלה הוא צריך ליטול אותה. ממש להבין מה התרופה עושה לגוף שלו. איש מקצוע (רופא או אחות) צריך להסביר, באופן ציורי ככל האפשר, את פעולת התרופה. למשל, יש לקבל הסבר על כך שהכדור נגד כולסטרול משמיד את השומן הרע שבדם. שאספירין עוזר למוסס את הקרישים בדם הגורמים להתקפי לב. שהכדורים נגד לחץ דם עוזרים ללב להירגע וכו'.
- כדאי להבין באמת מה הקושי לקחת את התרופה, ואז לדבר עם הרופא על הסיבות. אולי יש תרופה אחרת שיכולה לעזור ואיתה לא יהיה קושי דומה? למשל כזו שאפשר לקחת פעם אחת ביום ולא שלוש פעמים. אולי תרופה שאין לה תופעות לוואי כמו זאת שאותה נמנעים לקחת.
- אם בכל זאת החליט המטופל שהוא אינו רוצה ליטול את התרופה, מכל סיבה שהיא, יש להודיע על כך לרופא. אפילו אם רק משאירים הודעה במשרד. רק עם כנות אפשר להגיע לשיתוף פעולה אמיתי.
לסיכום, כנות היא הדבר החשוב ביותר בקשר עם עצמנו, וגם בין הרופא והמטופל. רק אם יהיה לנו את כל המידע ונוכל גם לשתף את הרופא, נוכל להגיע לטיפול הרפואי המיטבי.
לבריאות!
ד”ר דנה צפת, מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגית, ומנהלת המרכז לבריאות לב האישה ע”ש לינדה ג’וי פולין.
חיפוש
פוסטים אחרונים
Inspirational advice for women about heart disease in honor of International Women's Day
Excerpts from Onlife Magazine March 8 2022 Heal...The Pollin Food Literacy Initiative: Innovative, Creative, Empowering
The Pollin Food Literacy initiative aims to imp...It's Not Just Calcium
It’s not just calcium that calcifies the valve....Waterpipe (Nargila) Smoking – Myth vs. Reality article and picture
They say that it’s a harmless hobby – les...Gender Equity in Medical Research article and picture
For years we have complained that there aren’t ...
[…] נטילת תרופות: אנשים הלוקים בדיכאון נוטים לא ליטול תרופות לפי הוראות הרופא (פי 2.8 מאנשים שאינם חווים דיכאון), […]