טיפול תרופתי ביתר לחץ דם: הנחיות
חולים בעלי יתר לחץ דם מטופלים בתרופות באופן קבוע עד שנטילת התרופות הופכת לחלק משגרת חייהם. הקפדה על כמה כללים פשוטים תהפוך את הטיפול ליעיל יותר וקל יותר.
על מה חשוב להקפיד?
- נטילה במועד קבוע: לחולים רבים קשה לזכור ליטול את התרופה ולכן חשוב מאוד להתרגל לקחת את התרופות בזמן קבוע: אחרי ארוחה מסוימת או לפני השינה, למשל.
- סדר בתרופות: מחלק תרופות (יומי או שבועי) הוא קופסת פלסטיק המחולקת לשעות או לימי השבוע. מחלק כזה יעזור לחולים לעשות סדר בתרופות שלעתים דומות זו לזו ויזואלית.
- מעקב אחר התרופות: חשוב להכין רשימה מסודרת ומעודכנת של כל התרופות והוויטמינים שנוטל המטופל ורשימה זו צריכה להיות אתו בכל עת. עליו להקפיד במיוחד לקחת את הרשימה אתו כאשר הוא מבקר רופא חדש או הולך לקנות תרופות בבית המרקחת. מומלץ להקפיד לקנות את התרופות בבית מרקחת קבוע.
- שינוי בהרגשה הכללית: ניהול סגנון חיים בריא כגון הקפדה על פעילות גופנית, שמירה על המשקל, הפסקת עישון ותזונה בריאה עשויים לתרום להורדה או הפחתה במינונים של התרופות לכן חשוב מאוד לדווח לרופא המטפל על כל שינוי בהרגשה.
- מעקב אחר ערכי לחץ הדם:
- חשוב שיהיה בבית מד לחץ דם ויש ללמוד למדוד את לחץ הדם בצורה נכונה.
- מומלץ לבדוק את לחץ הדם לפחות פעם ביום ולערוך רישום מסודר אותו יש להביא לביקור אצל הרופא.
- הכרת התרופות: חשוב שהחולה יכיר את התרופות שלו וידע מהן החלופות הגנריות (תרופות עם אותו חומר פעיל בעלות שם שונה) הקיימות במידה וחסרה תרופה.
- החלפת תרופות או הפסקת נטילתן: אסור להחליף או להפסיק ליטול תרופה מסוימת לפני התייעצות עם הרופא. אם תרופה מסוימת יקרה מדי – כדאי להתייעץ עם הרופא ולבדוק אם ניתן למצוא לה תחליף זול יותר.
- היערכות: במקרה של נסיעה לחו"ל, כדאי להקפיד לקנות תרופות בכמות שתספיק לכל התקופה.
- התראה: לפני טיפול שיניים או טיפול כירורגי בהרדמה מלאה או חלקית חשוב לדווח לרופא על כל התרופות שנוטלים.
- השפעת תרופות נגד לחץ דם:
- חלק מהתרופות נגד לחץ דם משנות את דופק הלב על כן חשוב לבדוק ולתעד את הדופק באופן סדיר.
- תרופות שמשחררות כלי דם מכווצים עלולות לגרום לסחרחרות. במידה וחשים סחרחורת כאשר יושבים או יוצאים מהמיטה חשוב לשבת או לשכב כמה דקות, לחץ הדם יעלה קצת ואז אפשר לקום לאט יותר.