מחלת הסוכרת: מסוכנת יותר בקרב נשים
מחלת הסוכרת נמצאת במגמת עלייה עקבית בארץ ובעולם. על פי אומדני ארגון הבריאות העולמי, 387 מיליון איש ברחבי העולם סובלים מסוכרת. מספר זה צפוי לעלות ל-592 מיליון עד שנת 2035. סוכרת היא גורם סיכון למחלות נוספות, לרבות הגברה משמעותית של הסיכון למחלות לב ולשבץ מוחי. למרבה הצער, כ-50% מהסוכרתיים מתים ממחלות לב וכלי דם.
הנתון הזה מדאיג אותנו במיוחד נוכח העובדה שסוכרת מכפילה בכמעט פי שלושה את הסיכון של אישה לחלות במחלות לב וכלי דם, בעוד אצל גבר היא מכפילה בכפי שניים "בלבד". המשמעות היא, שבהשוואה לגברים סוכרתיים, לנשים סוכרתיות יש סיכון יתר של 27% לחלות בשבץ מוחי ושל 44% יותר לחלות במחלת לב כלילית.
במדינת ישראל ישנה עלייה במספר חולי הסוכרת עם העלייה בגיל. בגילאים הצעירים (עד גיל 45), השיעורים בגברים גבוהים יותר מהשיעורים בנשים. בגיל הביניים, 64-45, השיעורים גבוהים יותר דווקא בקרב נשים, ובגיל המאוחר (65+) השיעורים דומים בשני המינים. יש לציין ששיעור הסוכרת בקרב נשים ערביות גבוה באופן מובהק מזה של הנשים היהודיות (איור 1).
איור מס' 1: הימצאות סוכרת מאובחנת על ידי רופא (דיווח עצמי) – השוואה בין נשים יהודיות לערביות.
למה נשים מושפעות יותר מסוכרת?
עדיין לא ידוע מהן הסיבות לעודף הסיכון הזה בנשים, אבל מחקרים חדשים מצביעים על כמה סיבות אפשריות:
- הבדלים מגדריים בטיפול ובמעקב אחר איזון הסוכר: מחקרים מראים, שנשים הסובלות ממחלות כרוניות נוטות ליטול פחות תרופות ולהיות פחות במעקב מאשר גברים. סוכרת היא מחלה כרונית, ועל כן יש להניח שזה המצב גם בחולות סוכרת, אם כי אין נתונים אמפיריים ממחקרים שהתבצעו בנושא.
- גורמי סיכון נוספים לנשים סוכרתיות: לעתים קרובות קיימים בנשים הסובלות מסכרת גם גורמי סיכון נוספים למחלות לב וכלי דם, כגון פרופיל שומנים לא תקין ולחץ דם גבוה, מה שמעלה את הסיכון הכולל למחלות לב וכלי דם. במקרה כזה יש אפקט סיכון מצטבר וסיכון מוגבר.
- השפעת המחלה על עורקי נשים. מחקרים מראים שיש התאמה בין רמת ה-Hba1c (בדיקת הדם המשקפת ממוצע של רמת הסוכר בדם בשלושת החודשים האחרונים) ובין חומרת מחלת הלב הכלילית בנשים, אך לא בגברים.
- תגובתיות לתרופות: חלק מהנשים מגיבות פחות לתרופות הסוכרת הישנות יחסית, כגון תרופות ממשפחת ה-sulfonylure (למשל גלובן).
- ערכי מסת גוף (BMI): עודף משקל והשמנה הנם גורם סיכון מרכזי בהתפתחות סוכרת. בהשוואת המשקל בין נשים וגברים בעת אבחנתם כסוכרתיים, ה-BMI של הנשים היה גבוה מזה של הגברים (31.8 בגברים לעומת 33.7 בנשים). עובדה זו קשורה, בין השאר, למאפייני אגירת השומנים השונים בין גבר ואישה: כמויות גבוהות יותר של שומן סביב האיברים משפיעות לרעה על רמות הסוכר ועל יעילות הטיפול.
- טרום-סוכרת: מחקרים מראים שנשים נמצאות במצב של טרום-סוכרת במשך 10 שנים, זאת בהשוואה ל-8 שנים בלבד אצל גברים. כלומר, יש להן יותר זמן חשיפה לסיכונים הנלווים, כולל insulin resistance, כלומר אי יכולת של תאי הגוף להגיב לאינסולין ולהכניס את הסוכרים לתאים.
חלון ההזדמנויות המניעתי
הדבר החשוב ביותר הוא לא סתם להיבהל מסוכרת, אלא לבחור מה לעשות כדי למנוע אותה. כזכור, יש לנו 10 שנים של מצב טרום-סוכרתי כדי להימנע מהמחלה. חלון הזדמנויות גדול. גם אם כבר אובחנה סוכרת – יש לטפל בה. אורח חיים בריא חיוני הן למניעת סוכרת והן לטיפול בה.
מה לעשות בחלון ההזדמנויות? יש הרבה מה לעשות כדי להפחית את הסיכון לתחלואה בסוכרת מסוג 2. שמירה על אורח חיים בריא המשלב תזונה ופעילות גופנית מתאימות יסייע לנו בכך, כך קבע ופרסם בימים אלו כוח משימה קנדי למניעת סוכרת מסוג 2.
פעילות גופנית מומלצת:
ארגון הבריאות העולמי ממליץ על פעילות גופנית אירובית של לפחות 150 דקות בשבוע בעצימות בינונית או 75 דקות של פעילות אירובית עצימה או שילוב של השתיים, למניעה של מחלות לב וכלי דם ושל גורמי הסיכון שלהן, כולל סוכרת. סקירה של 20 מחקרים מראה ירידה של 30-20 אחוז בהתפתחות הסוכרת בקרב אנשים הפעילים גופנית ברמה גבוהה בהשוואה לאנשים שאינם פעילים.
תזונה למניעת סוכרת:
המטרה: לשלוט ברמת האינסולין בדם. כיצד נעשה זאת?
- בחירה של שומנים בריאים – למשל שומני דגים, אבוקדו, שמן זית.
- אכילת פחמימות מורכבות (לחם מחיטה מלאה, רוב סוגי הקטניות, אורז מלא, בטטה, גריסים ועוד). אכילת פחמימות המכילות סיבים תזונתיים מאפשרת לגוף לספוג את הסוכרים באופן אטי יותר, ורמות הסוכר בדם יורדות בהתאם.
- יש להקפיד על אכילת ירקות ולאכול פירות במינון נמוך יותר, בגלל תכולת הסוכרים הגבוהה שלהם.
- אכילה של ארוחות קטנות (כל שלוש-ארבע שעות) ולא שלוש ארוחות גדולות ודשנות.
- וחשוב מאוד – להימנע ממזונות שעלולים להזיק: סוכר מכל הסוגים, מאכלים מתוקים, עוגות, מיצים טבעיים ומשקאות קלים, פחמימות פשוטות כגון קמח לבן, מזון העשיר בשומנים רוויים כגון חמאה, צ'יפס, בורקס, בשר שמן, נקניקים ונקניקיות.
- להימנע משתייה מרובה של משקאות אלכוהוליים.
לסיכום:
- סוכרת יותר מסכנת נשים מאשר גברים.
- אפשר למנוע סוכרת דרך תזונה נכונה ופעילות גופנית.
כתבה: ד"ר אסנת קידר, מנהלת קידום בריאות במרכז לבריאות לב האישה
מקורות:
משרד הבריאות (2014). בריאות 2013. המרכז הלאומי לבקרת מחלות ואגף המידע.
- רז, אולגה. תזונה נכונה למניעת סוכרת. http://www.tasmc.org.il/Be-Well/InterestAreas/diabet/Pages/diabetes_diet.aspx
- Gill, J (2008). Physical Activity and Prevention of Type 2 Diabetes Mellitus. Sports Medicine, 38 (10): 807-824
- Peters, S (2015). Sex Differences in the Excess Risk for Cardiovascular Disease Associated with Type 2 Diabetes: Potential Explanations and Clinical Implications. Current Cardiovascular Risk Reports, 9, 36.
.
חיפוש
פוסטים אחרונים
Inspirational advice for women about heart disease in honor of International Women's Day
Excerpts from Onlife Magazine March 8 2022 Heal...The Pollin Food Literacy Initiative: Innovative, Creative, Empowering
The Pollin Food Literacy initiative aims to imp...It's Not Just Calcium
It’s not just calcium that calcifies the valve....Waterpipe (Nargila) Smoking – Myth vs. Reality article and picture
They say that it’s a harmless hobby – les...Gender Equity in Medical Research article and picture
For years we have complained that there aren’t ...
[…] שעשתה הפסקות יזומות נצפה היקף מותניים קטן יותר ו- BMI, טריגליצרידים וגלוקוז נמוכים יותר יחסית לאנשים שלא […]