בוודאות: חוסר פעילות גופנית עשוי לפגוע באורך החיים שלך
אורח חיים יושבני וחוסר פעילות גופנית הם גורמי סיכון למחלת לב כלילית (מחלה הפוגעת בעורקים המספקים דם ללב עצמו) הן בקרב נשים והן בקרב גברים. לאורח חיים יושבני השפעה מזיקה ומוכחת על הבריאות במגוון מישורים. שנתחיל? בבקשה:
- עליה בלחץ הדם הכללי.
- ירידה בתפקוד כלי דם פריפריים (כלי דם המובילים דם לרגליים) לאחר שכיבה ממושכת במיטה לדוגמא.
- ירידה ביכולת התרחבות כלי הדם והרס התאים שבונים את כלי הדם.
- ירידה בקצב חילוף החומרים (מטבוליזם)
- יצירת פרופיל שומנים לא תקין בדם (עליה בריכוז טריגליצרידים, כולסטרול כללי וכולסטרול LDL וירידה בכולסטרול HDL).
- הורדת רגישות לאינסולין והגברת סיכון לסכרת.
- השמנת יתר על כל הסיכונים הכרוכים בכך.
המסקנה היא אחת: אנשים שמבלים את רב או כל זמם בפעילויות יושבניות ימותו מוקדם יותר מאנשים שרב שעות היום אינם יושבניים, כפי שניתן ללמוד מהגרף הבא המתאר את עקומת ההישרדות במשך 14 שנים:
האם את יושבנית?
משכנע, נכון? עכשיו נשאלת השאלה: האם אורח החיים שלך הוא "יושבני"? ובכן, מרבית הסיכויים הם שהתשובה חיובית. "יושבנות" היא תופעה המאפיינת את האדם עידן המודרני בו רוב האנשים אינם מבצעים עבודות פיזיות של ממש, וחלקם הגדול אף יושבים בזמן עבודתם ובזמן הנסיעה אליה וממנה. חלק ניכר מהם ממשיך לשבת גם לאחר שעות העבודה: בבית, מול הטלוויזיה או בקריאת ספר על הספה. חשוב להדגיש שגם אם את מתעמלת באופן קבוע – אין זה סותר את הגדרת אורח החיים שלך כ"יושבני" שכן גם אם את רצה או מתעמלת חצי שעה כל יום – השאלה הנשאלת היא מה את עושה בשאר 15.5 שעות הערות שלך. אם את בעיקר יושבת בהן – את יושבנית.
החדשות הטובות הן שמחקרים מראים את תרומת הפעילות הגופנית גם באנשים שלהם אורח חיים יושבני. תוחלת החיים של אנשים שלהם אורח חיים יושבני ואינם פעילים נמוכה יותר מאלו שלמרות אורח החיים היושבני פעילים גופנית.
ראש בראש: נשים מול גברים
הצצה בנתונים שפרסם לאחרונה משרד הבריאות מספקת הפתעה: נשים יודעות יותר מגברים מהן ההמלצות לביצוע פעילות גופנית, אך בפועל הן פעילות פחות מגברים, עובדה שמגבירה את הסיכון שלהן לתחלואה ממחלות לב. הנתון המגדרי הזה חוצה מגזרים: כך, למשל, על אף שהאוכלוסייה היהודית פעילה יותר מהערבית – גם שם הנשים פעילות פחות מהגברים (סקר משרדי הבריאות והספורט, 2012).
שיעור העומדים בהמלצות לפעילות גופנית בשבועיים שלפני הסקר – לפי לאום ומין:
התפלגות הידע לגבי משך הזמן בשבוע המומלץ לעיסוק בפעילות גונית לפי מין בקרב יהודים:
אז מה לעשות? לעשות! ישנן דרכים רבות לשלב פעילות תוך כדי העבודה שתקצץ ביושבנות, ובכל מקרה כדאי להוסיף לסדר היום הרגיל שלך פעילות גופנית קבועה במשך 30 דקות לפחות כל יום – פעילות שתפחית משמעותית את נזקי חוסר הפעילות הגופנית. את השינוי באורח החיים את צריכה לעשות לא רק בשבילך – אלא גם עבור ילדייך, שכן הוכח קשר בין דורי לפיו הורים יושבניים מגדלים ילדים הנוטים ליושבנות.
רוצה להאריך את חייך? שני את אורח חייך.