גנים ומחלות לב בנשים
על מחלות לב, נשים ותורשה
שחקנית הקולנוע ומלכת היופי ההונגריה ז'א ז'א גאבור נשאלה מה עשתה בכל הכסף שהרויחה במהלך הקריירה שלה כשחקנית מפורסמת. "את מחצית מרכושי הוצאתי על אלכוהול, סיגריות ומסיבות" ענתה בכנות. משנשאלה בנוסף מה עשתה ביתר ההון שהרוויחה ענתה: "אה, את המחצית השניה סתם ביזבזתי".
אז אם את מנהלת אורח חיים שאינו בריא הכולל עישון, אלכוהול וחוסר בפעילות גופנית, את מעלה את סיכוייך ללקות במחלות לב בגיל צעיר יותר, להקדים את גיל המעבר ועוד. עם זאת, כן – לגנטיקה השפעה רבה על מצבך הגופני והנפשי.
הדבר נכון גם לגבי רמות הכולסטרול שבדמך. לעיתים, הורדת רמות הכולסטרול בגופך באמצעות שינויים באורח החיים בלבד הינה קשה ביותר ולעתים בלתי אפשרית. האם עובדה זו צריכה לייאש אותך? ממש לא. ככל דבר בחיים, הפתרון לבעיית הכולסטרול כאשר מדובר במחלה תורשתית אצל נשים הוא משולב: אורח חיים בריא ואפשרות לנטילת תרופה המסייעת בהפחתת רמות הכולסטרול בדם.
אז בואי נבדוק מה נכלל בסל הנתונים המוגדרים ככאלה ש"אין לך שליטה עליהם":
גנים
בערך 1 מתוך כל 100 אנשים זכאי להאשים את נטייתו לרמת כולסטרול גבוהה ב"היפרליפידמיה משולבת" שמקורה בגורמים גנטיים. למרות שתופעה זו נמצאת בתהליכי מחקר כבר כ-30 שנה, מרכיבים רבים שלה עדיין אינם ברורים. הסיבה שמחלה זו נקראת כך נעוצה בשילוב של כמה מאפיינים מסוכנים. למשל: ערכי LDL גבוהים וכן ערכי טריגליצרידים גבוהים. אנשים הסובלים מ"היפרליפידמיה משולבת" הינם גם בעלי רמות גבוהות של חלקיקי LDL. מדובר בחלקיקים קטנים שדווקא להם, באופן פרדוקסלי, יש את הכשרון המרגיז והמסוכן להצטבר ולסתום לנו את העורקים. ממש כמו בכיור שבמטבח, מצטרפים גורמים קטנים לכדי פקק גדול שבכוחו לעצור לחלוטין את זרימת הדם.
בנוסף לכל זאת, לסובלים מ"היפרליפידמיה משולבת" יש סיכוי גבוה לפתח עמידות לאינסולין המהווה סיכון בפני עצמו למחלות לב. אז מה עושים? קודם כל אין צורך להתפס לבהלה או להיפוכונדריה שהיא גורם המסכן אף הוא את הלב. פשוט מאוד. אם ביצעת שינויים באורח החיים שלך אך אינך רואה שיפור ברמות הכולסטרול שלך, דברי עם רופא\ת המשפחה ושאלי על בדיקות גנטיות ועל האפשרות להשתמש בתרופות לוויסות רמות הכולסטרול.
מה עשוי להתגלות בבדיקות הגנטיות?
HPA – 2 Met. אוסף האותיות והמספרים הללו הוא מסמן וריאציה של גן הגורמתלנוזל הדם להיות צמיגי יותר. תופעה זו מעלה את הסיכויים לגיבושם של קרישי דם. אם וואריאציה גנטית זו מופיעה אצלך, הפכי את הלימונים שקיבלת ללימונדה: מדובר בגורם האמור לדרבן אותך לאמץ אורח חיים שיאזן את גורמי הסיכון. מה מאפיין אורח חיים שכזה? את אותם ההרגלים המוכרים: הפסקת עישון, הגברת פעילות גופנית, תזונה נכונה והורדה בלחץ הנפשי.
APO – E4. גן זה מעלה את הסיכויים למחלות לב כליליות. אם את נושאת את הגן הזה ואת מקפידה על תזונה נכונה ללב בריא, סיכוייך לפתח מחלת לב אינה גבוהה מהממוצע, אלא אם את רגילה לצרוך אלכוהול ברמות גבוהות או לעשן. אך כדאי לשים לב. אם את אכן נושאת את הגן הזה אך מקפידה דווקא על תפריט עתיר שומנים, הרי רמות הכולסטרול שלך יזנקו בצורה מסוכנת. גם לצריכת אלכוהול מוגברת בקרב הנושאים את הגן הזה, יש נטייה להגביר את רמות הכולסטרול וכך גם עישון.
Apo – E2 אוApo – E3. גם גנים אלו מגבירים את הסיכויים לחלות במחלות לב כליליות, אך הם מגיבים פחות לשינויים באורח החיים. לכן יש לשקול עם הרופא/ה שימוש בתרופות כדי להפחית את הסיכון לנושאות אותם.
היסטוריה משפחתית
זכרונות מחיי המשפחה אינם עניין רק לליל הסדר, אלא יש להם גם ערך רב במניעת תחלואה הנובעת מרמות כולסטרול גבוהות, גם אם אין לך חריגות גנטיות (או שאינך יודעת אם יש לך אותן). אם סבא יעקב, אביך או אחיך פיתח מחלת לב לפני גיל 55 או סבתא פרומה, אמך, או אחותך פיתחה מחלת לב לפני גיל 65 – יש לכך משמעות וכדאי לך לאמץ אורח חיים בריא ללב שלך באופן מיידי. אם חמותך לקתה במחלת לב את יכולה להירגע, זה אינו קשור אליך, לפחות לא גנטית. אז אולי הגנטיקה היא הסיבה להיסטוריה המשפחתית שלך – או שהדבר נובע פשוט מהרגלי חיים בעיתיים כגון עישון, תזונה וכו'. כך או כך, מודעות והקדמת תרופה למכה, פשוטו כמשמעו, יסייעו לך להאריך ימים ולארח גם את נינותייך בליל הסדר.
גיל ומין
ממוצע תוחלת החיים של גבר ישראלי עומדת על כ 3 שנים פחות מזו של אשה ישראלית. כן, אנו נשארות לשחק ברידג' עם החברות בזמן שחלק לא מבוטל מהגברים כבר אינו עמנו – אלו עובדות החיים. יותר גברים מאשר נשים מפתחים מחלות לב כליליות. למעשה, גברים מפתחים את המחלות בממוצע כעשור לפני הנשים. אך לאחר גיל המעבר, יש לנשים נטייה לפתח יותר כולסטרול מסוג LDL(הכולסטרול הרע)ופחותHDL (הכולסטרול הטוב). לאחר גיל 50, לעתים קרובות יש לנשים רמות כולסטרול גבוהות יותר מאשר לגברים באותו הגיל. אפילו מה שנחשב לרמה טובה\מאוזנת של HDL – מעל 60 מ"ג\DL – אינו מספיק על מנת להגן על נשים לאחר גיל המעבר. ישנם אף מומחים הסבורים כי כמות ה HDL בדמן של נשים שעברו את גיל המעבר אינו מספיק כדי להגן עליהן ממחלות לב.
ללא קשר לשאלה איזה קלפים גנטיים קיבלת – אימוץ אורח חיים בריא ללב שלך, לעתים בשילוב טיפול תרופתי, יעשה לך ולמשפחה שלך רק טוב.
חיפוש
פוסטים אחרונים
Inspirational advice for women about heart disease in honor of International Women's Day
Excerpts from Onlife Magazine March 8 2022 Heal...The Pollin Food Literacy Initiative: Innovative, Creative, Empowering
The Pollin Food Literacy initiative aims to imp...It's Not Just Calcium
It’s not just calcium that calcifies the valve....Waterpipe (Nargila) Smoking – Myth vs. Reality article and picture
They say that it’s a harmless hobby – les...Gender Equity in Medical Research article and picture
For years we have complained that there aren’t ...