לחץ דם
מהו לחץ דם?
לחץ דם הינו הלחץ שמפעילה זרימת הדם על דפנות העורקים שלנו. לחץ גבוה על דפנות העורק גורם להקשיית העורקים ומפעיל לחץ על הלב.
נסי לדמיין את הלב כמשאבת דלק בתחנת הדלק. כאשר את לוחצת על ההדק, הצינור המוביל את הדלק לפייה מתקשה (לעיתים אף מבצע “קפיצה” עקב הלחץ כאשר הדלק מתחיל לזרום דרכו). כך, כשהלב מתכווץ, הוא דוחף דם החוצה לשאר האיברים בגוף דרך העורקים והעורקים מתקשים. כאשר הלב במצב מנוחה הוא מתמלא מחדש בדם.
ישנם שני מספרים המסמלים את לחץ הדם: מספר אחד המתאר את הלחץ המופעל על העורקים כאשר הלב מכווץ ומספר נוסף המתאר את הלחץ על העורקים כאשר הלב במצב מנוחה. המספר הגבוה מבין השניים מייצג את הלחץ המופעל על העורקים כאשר הלב מכווץ והלב נתון תחת מאמץ רב. המספר הנמוך מסמל את לחץ הדם המופעל על העורקים כאשר הלב נמצא במצב מנוחה.
הכירי את המספרים שלך
למספר הגבוה יותר, המופיע בצד שמאל קוראים לחץ סיסטולי. למספר הנמוך יותר, הנמצא בצד ימין, קוראים לחץ דיאסטולי.
לחץ דם גבוה, הנקרא גם "יתר לחץ דם", נוצר כאשר לחץ הדם עולה ונשאר גבוה למשך זמן. מצב זה הינו מסוכן כיוון שהוא יכול לגרום ללב לעבוד קשה מדי ויכול להוביל לאי ספיקת לב, מחלת כליות או שבץ. קריאה אחת של לחץ דם גבוה, אינה מספיקה כדי להגדירך כבעלת לחץ דם גבוה. אך אם לחץ הדם נשאר גבוה משך מספר בדיקות, יש לעקוב אחריו ולטפל בו.
מהם הערכים הרצויים?
120/80 | לחץ דם רגיל |
121-139/81-89 | לחץ דם גבולי – סכנה לפיתוח לחץ דם גבוה |
140/90 ומעלה | לחץ דם גבוה הדורש טיפול |
ישנם דברים רבים שניתן לעשות על מנת לשלוט בלחץ הדם ולמנוע מחלות לב, כך שממש כדאי לך להכיר את המספרים שלך ולעקוב אחריהם.
כיצד ניתן להוריד את לחץ הדם?
חוץ מטיפול תרופתי תוכלי לנקוט בצעדים הבאים כדי להוריד את לחץ הדם:
- בחרי באוכל בריא, במאכלים דלי מלח, אכלי פחות חטיפים מלוחים ופיצוחים. גם לחם הוא מאכל עם ערכים גבוהים של מלח, אז אכלי פחות לחם.
- עשי פעילות גופנית מידי יום. לא חייבים לרוץ כדי להיות בכושר, לא צריך להגיע למכון או אפילו ממש להזיע, מספיקה הליכה של 30 דקות ביום כדי להישאר בכושר. במקום לנסוע למכולת – לכי ברגל, במקום לעלות את הקומות במעלית – עלי במעלית רק חלק מהקומות והשאר – ברגל. זהי הזדמנויות הליכה במהלך היום הרגיל שלך – ונצלי אותן.
- הגבילי את כמות צריכת האלכוהול שלך.
- וכמובן: בקשי מרופא המשפחה שלך שימדוד את לחץ הדם שלך בכל פעם שאת מגיעה אליו לביקור.
אז בלי לחץ, כן? אם עוקבים ובודקים – מונעים.
לבריאות!