מה הקשר בין בריאות החניכיים ומחלות לב?

24.05.2016 / פורסם ברפואה
בריאות החניכיים והלב

נתחיל מהנתונים: מחקרים שנערכו בעשרים השנים האחרונות על אודות הקשר בין בריאות החניכיים לבין מחלות לב הוכיחו כי לאנשים עם בריאות דנטלית גרועה יש סיכוי גבוה יותר לחלות במחלות לב.

כך, למשל, מחקר שכלל 10,000 אנשים שאובחנו עם מחלות חניכיים, הראה סיכון מוגבר פי 2.1 לאירועים מוחיים (שבץ מוחי) בקרב אלו עם דלקת חניכיים כרונית.

מחקר גדול אחר שבוצע בסקוטלנד בקרב מדגם של 12,000 אנשים, בחן את הרגלי צחצוח השיניים של המשתתפים. המחקר מצא כי אנשים שצחצחו את שיניהם פחות מפעם אחת ביום היו בסיכון של פי 1.7 לאירועים קרדיווסקולריים בהשוואה לאנשים שהקפידו לצחצח את שיניהם לפחות פעמיים ביממה. מחקר דומה בנשים מצא כי נשים עם מחלת לב כלילית היו בעלות היגיינת פה ירודה יותר ושכיחות גבוהה יותר של דלקת חניכיים כרונית, בהשוואה לנשים ללא מחלת לב כלילית.

האם בריאות דנטלית ירודה גורמת לבריאות לבבית ירודה?

למרות שעל פניו מדובר במסקנה מתבקשת לכאורה, אין זה בהכרח אומר שאכן בריאות דנטלית ירודה היא זו  שגורמת לבריאות לבבית ירודה.

איך ניתן להסביר את הקשר באופן אחר? למשל על ידי גורמי הסיכון המשותפים. גורמי הסיכון הן של מחלות חניכיים והן של טרשת עורקים ומחלות לב כוללים, בין היתר עישון, צריכת אלכוהול, סוכרת והשמנת יתר.  גורמי סיכון אלה הם התנהגותיים ומהם אפשר להעלות השערה שלפיה הקפדה על בריאות החניכיים היא מאפיין התנהגותי של אנשים אשר שומרים על בריאותם. ממילא ניתן לשער שאותם אנשים מקפידים גם על בריאותם הלבבית באופן טוב יותר, כלומר: לא מעשנים, אינם לוקים בהשמנת יתר ואינם צורכים אלכוהול.

ובכל זאת יש לשאול: מדוע גורמי הסיכון שמשפיעים על תחלואת חניכיים דומים לגורמי הסיכון שמשפיעים על טרשת עורקים ותחלואה לבבית?

הקשר בין טרשת עורקים לבין מחלות חניכיים

כדי לעמוד על הקשר – יש תחילה להבין מהי טרשת עורקים ומהן מחלות חניכיים.

טרשת עורקים היא השם הכללי למחלות כלי דם שבהן רובד טרשתי מצטבר על פני דפנות כלי הדם ומצר אותם. תהליך זה מתחיל בגיל מוקדם וממשיך עד מצב של חסימת עורקים בשלבים המתקדמים, במידה שהבעיה אינה מטופלת כהלכה. טרשת עורקים עלולה לגרום למגוון מחלות קרדיווסקולריות, בין היתר תעוקת חזה, התקף לב ושבץ מוחי. מחלות אלו מהוות את גורם התמותה והתחלואה המוביל בעולם המערבי.

מחלות חניכיים נחלקות לשני סוגים עיקריים – דלקת החניכיים (ג'ינג'יביטיס) שלא יצרה נזק בלתי הפיך, ודלקת חניכיים כרונית (פריודונטיטיס) שבה כבר נגרם נזק למערכת התמיכה של השן. פריודונטיטיס יכולה להוביל להיפרדות השן וליצירת כיסים בחניכיים, וגם לנסיגת העצם שמסביב לשיניים, אשר גורמות לשיניים להשתחרר ולנשור. שכיחות המחלות הללו רחבה ונעה בין 5% באוכלוסייה הצעירה ל-20% בגילאי 75 ומעלה. התסמין האופייני ביותר לדלקת בחניכיים הוא דימום בעת צחצוח שיניים או אף דימום ספונטני במקרים חמורים יותר. תסמינים נוספים כוללים בין היתר אדמומיות ונפיחות בחניכיים, ריח רע מהפה, ניידות שיניים ואף נשירת שיניים.

הקשר בין מחלות חניכיים ומחלות לב עשוי להיות קשור להצטברות הפלאק על השיניים, חדירתו לחניכיים ויצירת דלקות בגוף:

על גבי השיניים בפה מצטבר רובד (פלאק) בצורת ציפוי צהבהב המורכב מחיידקים, חלבונים, סוכרים ומלחים. החניכיים מלאים בכלי דם, ובכל פעם שרקמת החניכיים נפגמת, אפילו באופן שטחי, רכיבי הפלאק חודרים למערכת הדם ויכולים לגרום לדלקות בגוף.

דלקת הנה תגובת הנגד של מערכת החיסון בגוף כנגד פציעות, גירויים מסוימים או גורמים מזהמים. טרשת העורקים כמו גם דלקת החניכיים הכרונית (פריודונטיטיס) מערבים תהליכים דלקתיים. אותם סוגי תאי החיסון והחומרים המופרשים בעקבות דלקת החניכיים הם גם אלו אשר מאיצים את יצירת הרובד הטרשתי בכלי הדם הלבביים. כמו כן, סמנים דלקתיים שהקשר שלהם למחלות לב ידוע ומוכר, ביניהם CRP, נמצאו בריכוזים מוגברים יותר באנשים עם היגיינת פה ירודה.

חשוב לציין שטרם בוצעו מחקרים נרחבים עם מעקב ארוך טווח לביסוס השפעת הטיפול במחלות החניכיים לתחלואה לבבית. אגב, חוקרים אף מצאו קשר בין מחלות חניכיים לסיבוכי היריון. במחקר מסכם גדול שהקיף 22 מחקרים בתחום וכלל 17,053 נשים בהיריון, נמצא כי נשים בהיריון עם דלקת חניכיים כרונית היו בסיכון גדול ב-60% יותר ללידה מוקדמת ולמשקל נמוך של היילוד.

מה את יכולה לעשות?

פשוט מאוד: לשמור על אורח חיים בריא. הן בריאות החניכיים והן בריאות הלב יישמרו אם תשמרי על אורח חיים בריא, ואת תרוויחי פעמיים, עם תועלת הדדית פוטנציאלית.

מה עלייך לעשות כדי לשמור על היגיינת הפה והחניכיים?

  • צחצחי את שינייך שתי דקות, לפחות פעמיים ביום.
  • העבירי חוט דנטלי בין השיניים אחת ליום.
  • בקרי אצל השיננית לבדיקות ולמעקב אחת לחצי שנה.
  • התרחקי מגורמי סיכון: עישון, תזונה לא בריאה, יושבנות.
  • שימי לב במיוחד לבריאות השיניים והחניכיים במהלך תקופות של שינויים הורמונליים, כגון היריון.
  • אם את סובלת מדלקות חניכיים: התייעצי עם רופא השיניים שלך מה עוד עלייך לעשות.

מעולם לא מאוחר להתחיל במשטר בריאותי. מרבית הבעיות בפה, בלב וכלי הדם מצטברות, כלומר הן מחמירות ככל שעובר הזמן ללא טיפול הולם. אימוץ סגנון חיים בריא מועיל רבות ללא קשר לגיל. בנוסף, התחייבות להרגלים טובים ביחד עם משפחתך תוודא שכולם מקבלים אחריות. ילדים הלומדים הרגלים בריאים יישאו אותם לאורך כל חייהם ויעבירו הרגלים אלה לדורות הבאים.

למידע נוסף בדבר שיפור ושמירה על בריאות שינייך ולבך, יש להיוועץ עם אנשי מקצוע רפואיים.

המחבר: יעקב (קובי) מגרלי הוא בוגר ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה, ותלמיד לתואר מוסמך בבריאות הציבור במסגרת מסלול MD/MPH

מקורות:
  1. Roger VL et al. on behalf of the American Heart Association Statistics Committee and Stroke Statistics Subcommittee. Heart disease and stroke statistics: 2012 update: a report from the American Heart Association. Circulation. 2012;125:e2– e220.
  2. de Oliveira C, Watt R, Hamer M. Toothbrushing, inflammation, and risk of cardiovascular disease: results from Scottish Health Survey. BMJ. 2010;340:c2451.
  3. Buhlin K, Gustafsson A, Ahnve S, Janszky I, Tabrizi F, Klinge B. Oral health in women with coronary heart disease. J Periodontol. 2005;76: 544–550.
  4. Wu T, Trevisan M, Genco RJ, Dorn JP, Falkner KL, Sempos CT. Periodontal disease and risk of cerebrovascular disease: the first national health and nutrition examination survey and its follow up study. Arch Intern Med. 2000;160:2749 –2755.
  5. Corbella S, Taschieri S, Del Fabbro M, Francetti L, Weinstein R, Ferrazzi E. Adverse pregnancy outcomes and periodontitis: A systematic review and meta-analysis exploring potential association. Quintessence international. 2015.
  6. Ford P, Gemmell E, Walker P, West M, Cullinan M, Seymour G. Characterization of heat shock protein-specific T cells in atherosclerosis. Clin Diagn Lab Immunol. 2005;12:259 –267.

כתיבת תגובה

TOP