לשבור שגרה או לשמור שגרה? עצות מקצועיות להפחתת חרדה

15.10.2015 / פורסם בנפש בריאה בגוף בריא
טיפול בחרדה

נראה שאי אפשר לחמוק מכך בימים שכאלה: תמונות עקובות מדם על המסך, רצף בלתי פוסק של חדשות מזעזעות ברדיו, כותרות נוראיות המרוחות על פני העמוד הראשון של העיתון: המדינה שלנו מתמודדת עם זרם בלתי פוסק של טרור.

 

מצב הכוננות המתמיד הזה גורם לרבים מאתנו לחוש חרדה, דאגה לשלום יקירינו, ואפילו לחץ מביצוע פעולות רגילות ויומיומיות כמו לצאת לסידורים. חלק מאתנו עסוקים במחשבות: לצאת או לא לצאת? לאפשר לילדים להסתובב כרגיל בימי שגרה? במילים אחרות: לשמור שגרה או לשבור שגרה?

 

מצבי לחץ כאלה לא רק שמטרידים ולא נעימים. הם פשוט לא בריאים: לחץ נפשי מעלה את לחץ הדם שלך ואף מציף את הגוף בהורמוני עקה (סטרס). ההורמונים האלה מסמנים לגוף שהוא נמצא בסכנה, ומגייסים את כל המערכות כדי לשרוד. זה טוב מאוד כאשר יש סכנה ברורה ומיידית, פחות טוב כשזה מתרחש על פני תקופה ומשפיע על הגוף ועל הלב שלך.

 

אז מה עושים?

 

ראשית, מודעות למצב הזה של חרדה מתמדת, היא תחילת הפתרון. שנית, יש מה לעשות וככל שתעשו יותר – תחרדו פחות. הנה כמה רעיונות שעשויים לעזור לך ולמשפחתך להתמודד עם המצב טוב יותר:

 

  1. להגביל חשיפה לתקשורת:

    כמובן שמותר להתעדכן במתרחש – אבל ממש אין צורך לצפות בסרטוני זוועה ברשת, או להקשיב במשך שעות לרדיו כשאותם המרואיינים חוזרים על אותם דברים שלא באמת מוסיפים ידע נצרך. זה ענין של החלטה ושל הרגל.

 

  1. לבלות עם אנשים שאכפת לך מהם:

    יש אנשים שמוסיפים לך אנרגיה – קרובי משפחה, חברות טובות, שכנות. הוסיפי לעצמך אנרגיה חיובית. בילוי במחיצתן של החברות ושיחה על נושאים "רגילים" שאינם קשורים למאורעות המידיים תחזיר את הגוף והנפש שלך למצב של רגיעה ושגרה.

 

  1. לשמור על השגרה:

    לכל אדם יש שגרת יומיום. ברוב המוחלט של המקרים אין למאורעות השפעה על שגרה זו. לכן אין גם צורך לשנות אותה. שמירה על שגרה מרגיעה מאוד.

 

  1. לעזור לאחרים:

    פעולה אקטיבית תמיד מפחיתה חרדה והיא ללא ספק עדיפה על חוסר מעש שמותיר לחרדה מקום לצוף בו. לכי לתרום דם, סייעי בליווי ילדים לבית ספר, הרגיעי חברות שלחוצות או עצובות עקב המצב. האפקט יהיה מיידי.

 

  1. ביצוע טכניקות הרפיה:

    מדיטציה, נשימות או סתם משהו שעושה לך טוב כמו פעילות גופנית או קריאת ספר טוב. לא תאמיני מה יכולות לעשות כמה נשימות עמוקות או אמבטיה מרגיעה.

 

אם למרות הכל את עדיין חשה חרדה רבה או שאת מבחינה שאחד מיקירייך חש כך, אין זו בושה לקבל עזרה ממומחה טראומה. קופות החולים מכסות כיום את עלות הטיפול בתחום בריאות הנפש ללא צורך בהפניה או התחייבות.

 

נקווה כולנו שיבואו במהרה ימים של שקט.

ד"ר אלישבע לייטר (PhD)
היא פסיכולוגית בריאותית במרכז בריאות לב האישה ע"ש לינדה גוי פולין
מערך הלב- מרכז רפואי הדסה

 

 

כתיבת תגובה

TOP