כח הלחץ: איך מרגיעים מתח נפשי

02.02.2015 / פורסם בנפש בריאה בגוף בריא
מתח נפשי

הבוקר דווקא התחיל נהדר. שמת מכונה, התקלחת, ארגנת את הילדים, נתת נשיקה לבעל והספקת אפילו לחטוף איזה יוגורט ליד הקפה. בדרך להעמסת המשפחה על האוטו רצית להעביר את הכביסה למייבש, אבל הצילו! מכונת הכביסה התקלקלה והאמבטיה מוצפת. לכל הרוחות! אין לך זמן לטפל בזה עכשיו. הילדים יאחרו לבית הספר, ואת תאחרי לעבודה. את עוזבת את האוקיינוס הביתי שלך ורצה לאוטו.

אחרי שסוף סוף פרקת את הילדים שפרקו עלייך את הלחץ שלהם, את מתקשרת מהדרך לעבודה לטכנאי מכונות כביסה שאומר שיגיע מתישהו בין 12:00 לחמש בערב, ושמישהו יהיה בבית. את יודעת שתצטרכי לחמוק מהעבודה לפני הזמן וגם יודעת שהוא יגיע בסוף ב 18:00. עצבים.

לחץ מסוכן

כבר בטח גילית שלחץ או מתח נפשי זה לא כל כך כיף. הבעיה היא, שהוא יכול גם להיות מסוכן: אם את חווה לחץ לעיתים קרובות ולא יודעת איך להתמודד אתו, יש לך סיכון גבוה יותר למחלת לב, לחץ דם גבוה או קצב לב לא סדיר.

הלחץ עצמו יכול להיות בעיה. לחץ נפשי מעלה את לחץ הדם שלך. אם זה לא מספיק, במצבי לחץ הגוף שלך מוצף בהורמוני עקה (סטרס). ההורמונים האלה מסמנים לגוף שהוא נמצא בסכנה, ומגייסים את כל המערכות לשרוד את הסכנה הזאת. העניין הוא שהגוף לא מבחין בין סכנה מאריה שמתנפל עליך בסוואנה לבין טכנאי מכונות כביסה שמאחר (למרות שאת בוודאי רוצה לירות בשניהם). בשורה התחתונה – הורמוני העקה האלו לא טובים לגוף שלך, בעיקר לא אם הם מציפים אותו באופן תדיר.

איך לא מנצחים את הלחץ

אז מה עושים? בואי נחשוב, איך הכי בא לך, עכשיו, בתוך הלחץ והטלפונים מהעבודה והטכנאי שאת מחכה לו, להתמודד עם הלחץ הזה. כמובן – שוקולד. הנחמה הקטנה הזו שעוזרת לחלק מאתנו לעבור את המשברים היום יומיים הקטנים והמעצבנים. תכל'ס – מגיע לך. רק חשוב שתדעי, שאם את ממשיכה ככה, עם לחץ קבוע, תזונה לא נכונה ובלי פעילות גופנית (תודי שכבר חצי שנה לא ראו אותך בזומבה) – כנראה שהמצב הרפואי שלך יתדרדר.

איך כן מנצחים את הלחץ

אז מה עושים? את לא חייבת לעבור לגליל, להיות דולה ולאכול קטניות מונבטות כל היום. את יכולה להישאר בדיוק איפה שאת, אבל להיות לחוצה פחות. איך? יש כמה דברים קטנים שיכולים לעשות שינוי גדול:

  1. טומנים ללחץ מלכודת:  לכל אחד יש את המוקשים הקטנים שלו, וצריך לחשוב איך לפרק אותם מראש, לפני שהם קורים. לדוגמא: לצאת מהבית כמה דקות קודם – וכך לא לאחר לעבודה. רעיון מטורף, ממש סטארט אפ. אבל מה אכפת לך לנסות?
  2. לא מוסיפים מטלות: נכון שמגיל קטן את בפסגה, ומאז את מנסה לכבוש עוד ועוד פסגות. אבל לפני שאת לוקחת על עצמך עוד משהו – תחשבי טוב טוב אם את באמת רוצה להוסיף על עצמך עוד אתגר עכשיו. זכרי – עוד משימה = עוד לחץ. להגיד "לא" למשימה חדשה זה גם לתת כבוד למשימות הקיימות.
  3. לדעת להגיד לא: לא תמיד הסובבים אותך רואים בכמה לחץ את נמצאת, ולכן מבקשים ממך לעשות דברים עבורם. זכרי: את יודעת כמה את לחוצה באמת, ולסרב לבקשות של אחרים לא הופך אותך ל"רעה", רק לבריאה יותר.
  4. לשנות נקודת מבט: שוב, אין צורך לרכוש גלימה של נזיר טיבטי ולעשות קולות של יאק. מספיק להכניס דברים לפרופורציות. רוב הדברים הם לא סוף העולם ואין צורך להתייחס אליהם ככאלה.
  5. עשי יותר ממה שעושה לך טוב: שמרי על קשר עם אנשים שאוהבים אותך, ושאת אוהבת אותם. בכלל, נסי לבלות זמן עם אנשים שעושים לך טוב.  מצאי משהו שעושה לך רגוע וטוב. יוגה, מדיטציה, ספר טוב, הליכה בטבע – כל דבר. אם מישהו שואל מה את עושה – תגידי לו שהרופא אמר.
  6. פעילות גופנית היא לא מילה גסה: פעילות גופנית מפרקת את הלחץ שהצטבר בך ונותנת לך כוחות להתמודד עם הלחץ של חיי היום יום בצורה הרבה יותר טובה. נסי לאורך זמן ותראי תוצאות מדהימות.

מתי להתחיל? מייד לאחר שהטכנאי הולך. בעצם, לא יקרה כלום אם בעלך זה שיחכה לו הפעם.

 

מתויג ב: ,

One Response to “כח הלחץ: איך מרגיעים מתח נפשי”

  1. […] הריקוד היא פעילות חברתית שלה השפעה פסיכולוגית על הגוף, אשר מפחיתה את תחושת הלחץ. […]

כתיבת תגובה

TOP