קחו את הטכנולוגיה באופן אישי

07.06.2017 / פורסם בFront page posts, פעילות גופנית

טכנולוגיות כגון צמידי כושר, מדי צעדים ואפליקציות בסמארטפון הופכות להיות פופולריות יותר ויותר בשנים האחרונות. מחקרים מלמדים שהשימוש בהן אכן מעודד במידה מסוימת את הגברת הפעילות הגופנית – אבל מה שחשוב לא פחות הוא המשוב האנושי והתמיכה הקבוצתית

כולם יודעים כי לפעילות גופנית יש תועלות בריאותיות רבות. מחקרים אף הוכיחו כי פעילות גופנית מסייעת בהגנה מפני מחלות לב, יתר לחץ דם, סוכרת, אוסטאופורוזיס והשמנת יתר. כמו כן, פעילות גופנית הוכחה כמשפרת תפקודי לב-ריאה, מחזקת את התפקוד הקוגניטיבי ומפחיתה את שיעורי תמותה. מספר מחקרים הראו כי לפעילות כזו יש השפה חיובית על מצבים פסיכולוגיים כגון דכאון, לחץ וחרדה.

אבל ידע לחוד – ופעילות לחוד. בישראל, בדומה לשאר מדינות העולם, רק כשליש מהאוכלוסייה בגילאי 21 ומעלה עומדים בהמלצות הבינלאומיות לפעילות גופנית, ונשים אף מבצעות פחות פעילות גופנית מאשר גברים. השיעורים האלה מהווים סיבה לדאגה לבריאות הציבור בישראל.

במקביל, טכנולוגיות כגון צמידי כושר ואפליקציות בסמארטפון המשמשות למדידה ועידוד של פעילות גופנית הופכות ליותר ויותר פופולריות בשנים האחרונות.

צמיד הכושר, הנקרא גם צמיד ניטור או צמיד פעילות, מנטר ועוקב אחר מדדים הקשורים לכושר הגופני של העונד אותו כמו מרחק הליכה או ריצה, משך ועצימות הפעילות הגופנית, צריכה קלורית, קצב הלב ואיכות שינה. הצמיד מגדיר למשתמש יעדי פעילות – למשל, מספר צעדים ביום, ומעודד את המשתמש לעמוד בהם על ידי עצם הניטור עצמו, משוב ומעקב.

אפשר למצוא כיום מבחר גדול של צמידי כושר המיוצרים על ידי חברות כמו סמסונג, נייקי, פיטביט, פולאר וגרמין. כל חברה מציעה צמידים בעלי יתרונות שונים כגון עמידות בפני מים או סנכרון מלא עם המחשב והטלפון הנייד, אך המטרה של כולם היא אחת: לגרום למשתמש לבצע יותר פעילות.

shutterstock_590062622

לצמידי הכושר שני מתחרים עיקריים: אפליקציות כושר בטלפון הנייד והשעונים החכמים, שמחירם גבוה יותר בהשוואה לצמיד. היתרון לשימוש בצמיד הכושר הוא שרוב הצמידים כיום מבצעים ניטור של קצב הלב, הנחוץ לצורך קביעת עצימות האימון הגופני. בזמן פעילות אירובית מומלץ להגיע לכ-80-60% מקצב הלב המרבי כדי לשפר את הסיבולת והכושר הגופני. קצב הלב המרבי הוא פרטני לכל אדם ומחושב על פי הגיל ומחלות רקע (באנשים בריאים מחשבים זאת על ידי החסרה של הגיל מ-220). הצמיד עוקב ומתריע כאשר יש חריגה מקצב הלב הרצוי לאימון, וכך הופך את האימון ליעיל יותר ובטוח יותר, בייחוד למשתמשים עם רקע רפואי של מחלת לב.

למרות היתרון שבמעקב אחרי קצב הלב והפופולריות הגוברת של צמידי הכושר, יש הרבה שאלות שנותרו ללא מענה בנוגע ליעילות הטכנולוגיה והאם היא יכולה באמת להוביל לשיפור בכושר הגופני.

במחקר שבדק את מידת ההיענות לצמיד נמצא שיותר מכמחצית האנשים שרכשו צמיד כושר – הפסיקו להשתמש בו לאחר זמן מה. שליש מהם הפסיקו את השימוש לאחר חצי שנה בלבד.

מחקר אחר ביקש לבדוק האם צמידי כושר יעלו את הפעילות הגופנית בקרב נשים מבוגרות. במחקר השתתפו 51 נשים בגיל המעבר עם עודף משקל. הן חולקו לשתי קבוצות. הנשים בקבוצה הראשונה קיבלו מד צעדים סטנדרטי ואילו הנשים בקבוצה השנייה קיבלו צמיד כושר מסוג פיטביט. שתי הקבוצות התבקשו לבצע לפחות 150 דקות שבועיות של פעילות גופנית בעצימות בינונית-גבוהה בנוסף ל-10,000 צעדים ביום. לאחר 16 שבועות אף אחת מהקבוצות לא הגיעה ליעדי הפעילות שהוצבו להן בתחילת המחקר, אך בקבוצה שענדה צמיד נצפה שיפור בכ-38 דקות של פעילות גופנית שבועית בהשוואה לממוצע בתחילת המחקר.

מחקר גדול שפורסם לאחרונה, שבו השתתפו כ-800 נבדקים בין הגילאים 60-21, בחן את השפעת הצמיד על הכושר הגופני לטווח הארוך והשלכותיו על מדדי בריאות כגון לחץ-דם ומשקל. לאחר כשנה, הקבוצה שענדה צמידי כושר שיפרה את הפעילות הגופנית השבועית בכ-37 דקות בהשוואה לקבוצת הביקורת.

תוצאות המחקרים מצביעות על כך שצמיד כושר אכן יכול להוביל לשינוי התנהגותי מסוים ולגרום לך לזוז קצת יותר. ההשפעה גבוהה יותר כאשר ישנו מעקב ומתן משובים לגבי ההתקדמות, בדרך כלל באמצעות תכנית אישית וקבוצתית.

במרכז לבריאות לב האישה שבהדסה, אנו משתמשות במדי הצעדים ככלי להגברת הפעילות הגופנית. נשים שמשתתפות בתכניות השונות של המרכז מקבלות מד צעדים שמטרתו לעודד אותן להגביר את מספר הצעדים שלהן ליעד האופטימלי של 10,000 צעדים ליום. בבדיקות שקיימנו גילינו שנשים שהשתתפו בתכניות שלנו, דיווחו באופן קבוע על מספר הצעדים שלהן, קיבלו משוב על כך והציבו לעצמן יעד להמשך – העלו תוך שלושה חודשים בכ-20% בממוצע את מספר הצעדים היומי שלהן.

ההמלצה שלנו: צאו לדרך עם מד צעדים, צמיד כושר או אפליקציה בטלפון הנייד. גם אם אתן לא חלק מתכנית מסודרת, תוכלו לצרף בן זוג, חברה או קבוצה – וביחד, בתמיכה ובהצבת יעדים אישית וקבוצתית, תוכלו לבצע את השינוי, להגביר את הפעילות הגופנית ובכך לתרום לבריאותכן.

נכתב על ידי דנה בז, בוגרת ביה"ס לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה ותלמידה לתואר מוסמך בבריאות הציבור במסגרת מסלול MD/MPH.

כתיבת תגובה

TOP