מסירים את מסך העשן

14.05.2017 / פורסם בFront page posts, עישון

אומרים עליה שהיא תחביב תמים, שהיא מזיקה פחות מסיגריות, שהיא לא ממכרת ואפילו שהיא מותרת לנשים הרות – וכל המיתוסים הללו כמובן אינם נכונים. הנרגילה מסוכנת לבריאותנו לא פחות מעישון סיגריות ולעתים אף יותר!

הנרגילה כבר מזמן חדרה למיינסטרים ונחשבת כיום לבילוי חברתי, בעיקר בקרב צעירים. סקר לאומי שנערך בקרב בני נוער גילה כי 33.3% התנסו בעישון נרגילה, נתונים הגבוהים יותר מאחוז המדווחים על התנסות בעישון סיגריות.

רבים רואים בעישון נרגילה תחביב בלתי מזיק, אבל מה אנחנו באמת יודעים על הנרגילה? הנה כמה מיתוסים – וניפוצם:

מיתוס: נרגילה בטעמי פירות מכילה חומרים טבעיים בלבד.

מציאות: ממש לא! הנרגילה היא למעשה היא צינור של מים המשמש לעישון טבק המגיע בטעמים שונים כגון תפוח, מנטה, דובדבן ועוד. הוספת חומרי הטעם לטבק הנרגילה גורמת לכך שחלק מהצעירים המעשנים נרגילה טועים לחשוב שהתערובת מכילה פירות ואינה מזיקה.

מיתוס: עישון נרגילה מזיק פחות מעישון סיגריות.

מציאות: נהפוך הוא! מחקרים הראו כי אצל מעשני נרגילה ריכוז הניקוטין גבוה עד פי 3 מאשר אצל מעשני סיגריות. כמות הרעלים האחרים בנרגילה שווה עד לפי 10 סיגריות. זאת בין היתר בשל החשיפה הארוכה יותר לעשן הנרגילה, שהרי עישון נרגילה לוקח יותר זמן (בין חצי שעה לכמה שעות).

עוד סכנה בעישון הנרגילה נובעת מכך שהוא לא נמצא בפיקוח משרד הבריאות ואין בקרה על החומרים שבו. הצהרות היצרן על התכולה אינן אמינות, ולעתים הכיתוב על האריזה רשום בשפות זרות שרבים ממעשני הנרגילה אינם מבינים.

מיתוס: העשן בנרגילה מזיק פחות מכיוון שהוא "מסונן" דרך המים.

מציאות: ושוב: לא נכון. המים בנרגילה אינם מסננים ניקוטין, וכמעט כל הניקוטין שנמצא בטבק נכנס לריאות. מעבר העשן דרך המים מפחית מעט את תחושת הצריבה בגרון לעומת עישון סיגרייה, ומכאן אולי נולד המיתוס, אך למעשה המים אינם מנטרלים את השפעתם החומרים המזיקים ואת ספיגתם בגוף. יותר מכך – מכיוון שתחושת הצריבה מופחתת, הנטייה היא לשאוף שאיפות עמוקות יותר מהחומרים הרעילים, וכך כמות העשן הנכנס לתוך הריאות גבוהה יותר בכל שאיפה בהשוואה לסיגריה אחת.

מיתוס: עישון נרגילה אינו ממכר.

מציאות: הוא כן. טבק הוא טבק, והטבק בנרגילה, בדומה לטבק בסיגריות, מכיל ניקוטין – חומר טבעי המצוי בעלי הטבק ובגבעוליו, שעלול לגרום להתמכרות קשה.

מיתוס: מותר לעשן נרגילה בהיריון.

מציאות: אסור בהחלט לעשן נרגילה בהיריון! מחקרים שבדקו נשים הרות שנחשפו לעשן הנרגילה באופן פסיבי או אקטיבי הראו שהן ילדו תינוקות במשקל נמוך יותר, שסבלו מבעיות נשימה רבות בהשוואה לתינוקות לאימהות שלא עישנו או נחשפו לעשן נרגילה במהלך ההיריון. משקל לידה נמוך יכול להשפיע על התפתחות התינוק ומצבו הבריאותי.

מה באמת מכיל נרגילה?

הטבק ועשן הנרגילה מכילים קוקטייל חומרים רעילים ומסרטנים שלא היינו מאשרים להכניס לביתנו, לא כל שכן לריאות שלנו. להלן רשימה חלקית של הרכיבים:

זפת (TAR): חומר המשמש לזיפות ספינות, איטום גגות, ולסלילת כבישים. רעיל ומסרטן.

בנזופירן: חומר הדברה, מסרטן ודאי בבני אדם.

ציאניד וארסן – רעלים מסוכנים.

פחמן חד חמצני (CO) – גז רעיל שנקשר להמוגלובין במקום החמצן בדם וגורם להרעלה וחנק.

נפטלין – חומר רעיל, קוטל עש.

DDT – קוטל חרקים.

גם עופרת, טרפנטין, ואצטון מצטרפים לחגיגה.

איזה נזק עישון נרגילה יכול גרום? הרשימה ארוכה:

סרטן (ריאה, שלפוחית השתן, חניכיים, שפתיים ועוד), מחלות דרכי הנשימה, ילודים עם תת משקל, השימוש באותו צינור גורם להעברת זיהומים (שפעת, הרפס, הפטיטיס ודלקת ריאות). כמו כן העישון גורם לעלייה בלחץ הדם ובדופק, פוגע בכושר הגופני ובתפקוד המיני וגורם להזדקנות מוקדמת של העור.

אם זה לא מספיק, מחקר שנעשה בנגב בדק את רמת הערנות של נהגים שעישנו נרגילה והראה שבקרב מעשני נרגילה נמצאה רמה גבוהה של פחמן חד חמצני בדם, שאף גורמת באופן מיידי לטשטוש ולפגיעה ברמת הערנות של הנהגים. למעשה, נהיגה לאחר עישון נרגילה מעלה ב-33% את הסיכון למעורבות בתאונות דרכים!

כמו כן, הנזק הנגרם מעישון פסיבי לאנשים הנמצאים בקרבת אדם מעשן נרגילה הוא חמור יותר מאשר סיגריה, בשל שריפת טבק וגם פחם.

לסיכום, עלינו להוציא מהלקסיקון שלנו את המשפט "זה רק נרגילה". הנרגילה מסוכנת כמו כל אמצעי עישון אחר ולעתים אף יותר, ולחלוטין אינה מהווה "אלטרנטיבה בריאה יותר" לעישון סיגריות.

 

 

הכותבות הן:

קרן גרינברג, MPH,  מנהלת  פרויקטים בקהילה, המרכז לבריאות לב האישה

מיאדה קרגוולי, MPH, יועצת לענייני רוקחות, המרכז לבריאות לב האישה

 

רשימת מקורות:

1 MJ Neergaard, P Singh, S Montgomery. Waterpipe smoking and nicotine exposure: A review of the current evidence. Nicotine Tob Res. 2007 Oct; 9(10): 987–994.

 

2 ZM El-Zaataru, HA Chami, GS Zaatari. Health effects associated with waterpipe smoking. Tobacco Control Published Online First: 06 February 2015. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2014-051908

 

3 A Shihadeh, J Schubert, J Klaiany, et al. Toxicant content, physical properties and biological activity of waterpipe tobacco smoke and its tobacco-free alternatives. Tobacco Control Published Online First: 09 February 2015. doi: 10.1136/tobaccocontrol-2014-051907

 

4 W Elias, N Asi, I Elias, et al. Driving Under the Influence of the Hookah (Nargila). July 2011, Report for the Ran Naor Road Saftey research Center.

 

5 F Hakim, E Hellou, A Goldbart, et al. The acute effects of water-pipe smoking on the cardiorespiratory system. Chest. 2011 Apr;139(4):775-81

 

6 Health Behaviors in Shool-Aged Children (HBSC), A World Health Organization Cross-National Study.

 

7 י הראל-פיש, ס וולש , נ שטיינמץ, ש לובל, י רייז, ר טסלר, ג חביב. נוער בישראל: בריאות, רווחה נפשית וחברתית, ודפוסי התנהגויות סיכון בקרב בני נוער בישראל- סיכום ממצאי המחקר

הארצי השביעי ( 2014), ניתוח מגמות בין השנים 1994-2014 והשוואה בינלאומית. תוכנית המחקר הבינלאומי על רווחתם ובריאותם של בני הנוער, בית הספר לחינוך, הפקולטה למדעי החברה, אוניברסיטת בר-אילן.

 

כתיבת תגובה

TOP